web analytics

Täckating

På Fårö finns ett 80-tal agtak.

Första lördagen i augusti samlas man varje år för ett Täckating.
Täckating uttalas [täck-A-ting] med långt a.

Ett täckarlag består av många personer med olika uppgifter.
Ett komplett täckarlag består av en täckarbas/agbas, byxokarlar och karlar på taket och byxapeikor.
Sen krävs det en hel del folk som servar täckarlaget med mat och dryck och spelmän som står  för den traditionella musiken.

Ating är ett gutniskt ord och betyder arbetsgemenskap. Man arbetar utan att ta betalt och får mat som lön. Andra exempel på ating är slåtterating, kardating och fagatning.

Man börjar med frukost kl 7. Till frukost så serveras det sill, potatis, bröd, ost och fläskpannkaka.

Förmiddagskaffet är Klucku tei med kaffe, dopp och halve, alltså kaffehalva, alltså kaffe med brännvin i.

Vid lunch så äts huvudmålet. Det är kalops, sill, fruktsoppa och en sup.

Vid 15-16 är det Otendag vilket innebär eftermiddagsfika.

Det är först när taket är lagt, vilket kan dröja med tanke på storlek på tak, som det äts middag. Eller atinggroiten som det kallas.
Då blir det rökt flundra med dillsås och risgrynsgröt. För den som orkar är det sen dans, sång och förfriskningar.

Täckating är en folkfest för stora som små. För Fåröbor som för turist.
Vill man mer än att bara titta på så är alla välkomna att vrida vidjor eller lägga ag i repen som sen skall läggas på taket.

Välkomna till Fårö första lördagen i augusti för att uppleva en lite annorlunda folkfest!

Information

Hitta mer