web analytics

Fårö i september?

Personligen tycker jag att maj, juni, augusti och september är de finaste månaderna på Fårö.

Vädret är bra men det är inte olidligt varmt och det blåser inte pinnstorm.
Man kan ta sig till och från ön utan att man måste planera för ev väntan, besökare som inte vet hur man beter sig vid färjan och öns smultronställen – natur- & kultur sevärdheterna – är fantastiska så här års och vattenhålen, dvs kaféer och restauranger är delvis öppet.

Och så är det ju Fårönatta – när man för en helg slungas tillbaka till sommarens myller, vältrafikerade vägar och fullsatta ställen – men med en helt annan lugnare och skönare stämning än mitt i juli! Här hittar ni årets program men självklart kan det vara andra loppisar och happenings som inte står med i bladet.

Men vad kan man då göra på Fårö i september? Och vad är öppet?

Först och främst så är har Sveriges största raukområde alltid öppet! Läs mer om Digerhuvud, Langhammar och Gamle Hamn.

Fårö Kyrka och dess kyrkogård är värt ett besök. Kyrkan är öppen för besök dagligen 09.00 – 18.00 mellan påsk och allhelgona. Från kyrkogården ser du Fårö Museum och Bergmancenter samt Café Smultronstället som har har öppet under september, se öppettider här nedan.

På väg upp mot Sudersand så ligger Creperi tati, Elsies Kafé & Kutens Bensin. Oavsett om Crepreiet och/eller kaféet har öppet så är stället värt ett stop för att beskåda det väldigt udda men charmiga ställe.

Vidare norrut så ligger Fårögården som har öppet varje helg en bit in i oktober.

Väl uppe på Sudersand ligger Ebbes (shopping av kläder och prylar) och Ebbas (Mat & kafé ) precis i korsningen ner till Sudersands Resorts camping och stugor precis nere vid havet, underbara Sudersand strand.
I anslutning till resorten ligger Todo Krog som har öppet helger under september, tider nedan.

Tar ni er vidare norr ut så har ni Ica Nyströms som har öppet året om och strax därefter ligger Sylvis Döttrar, ett hembageri med utsökta bakverk, både till frukosten och kaffet.

Ta er vidare upp till Ekeviken. Ströva på stranden eller parkera bilden där och ta er ut på Norsholmen. Ta er sedan vidare runt den östra udden så kommer ni till slut till Fårö Fyr. När ni nästan är runt östra delen så har ni Ulla Hau på höger hand. Även detta ett fantastiskt område att vandra i.

På väg hem igen, om ni är på dagsbesök, så är tipset att ni tar av ner mot Dämba vid kyrkan, om ni inte tog den vägen direkt när ni körde av färjan.

Vägen tar er till sydligaste udden Ryssnäset och Engelska kyrkogården med sin historia från Krimkriget och vägen dit är en behaglig tur bland lösgående lamm, förbi Ingmar Bergmans biograf & Dämba träsk.

Ni som besöker ön under vår och sensommar kommer finna det sanna Fårö.

Tänk på att det är bil, cykel eller vandring som gäller på Fårö. Det går inga bussar varken kollektivt eller för sightseeing.

Öppettider under september:

 • Fårö Museum torsdag-söndag 12-16
 • Bergmanscentret torsdag-söndag 12-16
 • Café Smultronstället torsdag-söndag 12-16 (ligger i anslutning till Bergmancentret och Fårö Museum)
 • Creperie Tati och Elsies Café – ingen uppgift om deras öppettider mer än att creperiet brukar ha öppet dagtid under september. Elsies Café har öppet varje lördag och söndag under lågsäsong, men lite oklart från när.
 • Restaurang Fårögården har öppet hela september och en bit in oktober. Fredagar 17-20, lördagar och söndag öppet för frukost 8-10, lunch 12-15 och middag från 17-sent.
 • Ebbes alla dagar 11-16
 • Ebbas Mat & Kaffe alla dagar 11-16
 • Sudersand Resort stugor och hotell har öppet året runt och campingarna hela september ut.
 • Todo Krog vid Sudersand resort har öppet fredag 17-23, lördagar 12-23 och söndagar 12-16.
 • Finns även ställplatser vid Husbod fiskeläge och vid Lauterhorn hamn.
 • Ica Nyströms i Eke har öppet måndag-lördag 9-18 och söndagar 10-18. Ica Bungehallen (på Fårösund vid färjeläget) har öppet alla dagar till 20. Även Café Maffen mittemot Ica på Fårösund har öppet alla dagar 9-17, fredagar till 22 med lite After Work.
 • Sudergarda Grön har öppet alla dagar fram till Fårönatta. Självservice av blommor & grönsaker.
 • Sylvis Döttrar Hembageri har öppet lördag-söndag fram till Fårönatta mellan 9-16.