Helgumannen fiskeläge

Helgumannen var Fårös viktigaste fiskeläge för strömming.
I det karga landskapet och med havet som enda vittne ligger Helgumannens fiskeläge. Här kan man slå sig ned en stund och få frid i själen. En gång var det fullt av aktiviteter här när strömmingen gick till som bäst. Helgumannen är ett av Gotlands 200 fiskelägen och ligger i Gotlands största raukområde Digerhuvud.

Två av strandbodarna i Helgumannens fiskkeläge är byggda i en förhistorisk tradition. De består av ett tak som ställts direkt på marken eller på en grund av sten. Bakom bodarna ligger den inhägnade torkplatsen för näten, gistgarden. Båtar och fiskeredskap finns ännu kvar.

Idag finns endast femton strandbodar bevarade men trots det är mycket sig likt fortfarande. Strandbodarna ligger i rad för att skydda mot vind och hav. De är byggda enligt gammal tradition.

Helgumannen var ett av Fårös viktigaste fiskeläge för strömming. Sägnen berättar att när fiskeläget var som störst bodde här en helig man – en präst eller munk – som höll morgon – och aftonbön varje dag. Efter honom skall fiskeläget fått sitt namn.

Information

Mer om platsen