Soptips för besökare

På camping, hotell, vandrarhem och pensionat

Ta reda på vid incheckningen vad som gäller hos ditt boende. Huvudregeln är att du sorterar i kompost och brännbart. Även tidningar och förpackningar ska sorteras.

I privat boende

Fråga din hyresvärd om vad som gäller. Huvudregeln är att du ska sortera i kompost och brännbart. Om det inte finns tillräckligt med sopkärl där du bor kan du köpa en betalsopsäck för 135 kronor i flera butiker, återvinningscentraler eller på färjorna. I säcken kan du slänga allt utom farligt avfall och elavfall (maxvikt 15 kg). Ställ säcken vid fastighetens hämt-ställe eller lämna den på en av regionens återvinningscentraler.

Tidningar och förpackningar kan lämnas på någon av Förpacknings- och tidningsinsamlingen AB:s återvinningsstationer runt om på ön, se www.ftiab.se.

På resa med tält, husvagn eller husbil i naturen

Du som är turist och övernattar där det inte finns något sopabonnemang kan istället köpa en betalsopsäck i mataffärerna eller på färjorna. Den kostar 135 kronor. När säcken är full (maxvikt 15 kg) lämnar du den på regionens återvinningscentraler. Den sommaröppna mottagningsstationen på Fårö är numera stängd just för betalsäckarna men du kan fortfarande lämna papper, plats & glas.
Du kan även lämna betalsopsäcken vid färjan när du lämnar ön.

På rastplatser, i parker och på dagsutflykt

Släng småskräp, till exempel glasspapper och servetter, i de papperskorgar som finns på platsen. Ta med dig annat skräp tillbaka till ditt boende och sortera.

Text från Region Gotland