UpplevFårö

Täckating – en folkfest

På Fårö finns ett 80-tal agtak.

Första lördagen i augusti samlas man varje år för ett Täckating.
Täckating uttalas [täck-A-ting] med långt a.

Man skall ha använt sig av ag redan på 1600-talet och många tror att det var vanligt redan så långt tillbaka som på järnålderstiden.
Ag (Cladium mariscus) är ett halvgräs som i århundraden, kanske årtusenden, använts som taktäckningsmaterial på Gotland och Öland där det växer i kalkrika vatten och i stor mängd. När myrmarker dikades ur på storön så försvann agen. Detta lät man dock inte göra på Fårö och där fortsatte agen att växa och frodas.
Det var frömst ekonomibyggnaderna, stall, ladugårda, lammgiftar oosv som försågs med tak av ag.

Ett agtaks livslängd på upp mot 50 år under förutsättningar att det ges ett visst underhåll. Ett tag av ag bedöms ha en dubblerad livslängd mot ett i bräder och spån.

Fåröborna var de som framförallt förde agtäckartraditionen vidare.
Fårö Täckarlag (som det ser ut idag) föddes 1966. Genom ett samarbete mellan Gotlands Nation i Uppsala och dåvarande musei-chef på Bungemuseet Gunnar Ahlvist så inbjöds Gotlands Nation att till en stor täckating på Bungemuseet men då detta gav mersmak fick det bli ett eget litet lammgift på Fårö.

Lammgift är ett litet hus för lammen att ta skydd för de som betar året runt och en plats för utfodring. [G-ift] med hårt g betyder giva, en plats där man gav mat helt enkelt.

IMG_4186

Ett täckarlag består av många personer med olika uppgifter.
Ett komplett täckarlag består av en täckarbas/agbas, byxokarlar och karlar på taket och byxapeikor.
Sen krävs det en hel del folk som servar täckarlaget med mat och dryck och spelmän som står  för den traditionella musiken.

Ating är ett gutniskt ord och betyder arbetsgemenskap. Man arbetar utan att ta betalt och får mat som lön. Andra exempel på ating är slåtterating, kardating och fagatning.

Man börjar med frukost kl 7. Till frukost så serveras det sill, potatis, bröd, ost och fläskpannkaka. Förmiddagskaffet är Klucku tei med kaffe, dopp och halve, alltså kaffehalva, alltså kaffe med brännvin i.
Vid lunch så äts huvudmålet. Det är kalops, sill, fruktsoppa och en sup.
Vid 15-16 är det Otendag vilket innebär eftermiddagsfika.

Det är först när taket är lagt, vilket kan dröja med tanke på storlek på tak, som det äts middag. Eller atinggroiten som det kallas.
Då blir det rökt flundra med dillsås och risgrynsgröt. För den som orkar är det sen dans, sång och förfriskningar.

Täckating är en folkfest för stora som små. För Fåröbor som för turist.
Vill man mer än att bara titta på så är alla välkomna att vrida vidjor eller lägga ag i repen som sen skall läggas på taket.

Välkomna till Fårö traditionella täckation – första lördagen i augusti!

You might also enjoy